Expositie

Dialoogavond: ‘Verlies elkaar niet’

Het Memory Vrijheidsmuseum nodigt u graag uit voor een dialoogavond op 22 maart om 19.30 uur in het MVM. Een dialoogbijeenkomst naar aanleiding van de herdenking van alle bombardementen op Gemeente Hellendoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze avond gaat over verdriet, woede, en polarisatie, tegenover empathie, acceptatie, en verzoeningen. ‘Elkaar niet verliezen…’

Op 22 maart is het 78 jaar geleden dat er een bombardement op Nijverdal plaatsvindt. Amerikaanse bommenwerpers treffen het dorp Nijverdal. Het gelegenheidsbombardement is gericht op de kruising Grotestraat – Rijssensestraat. De luchtaanval kost echter 74 burgers het leven. In totaal verliezen 94 mensen het leven tijdens bombardementen op de gemeente.

Net zoals nu in Oekraine worden er in een oorlog ‘fouten’ gemaakt. Soms zoals ook toen in Nijverdal op 22 maart 1945 met grote gevolgen. Het bombardement had, en heeft nog steeds, grote impact op de Nijverdalse inwoners. Met maar 18 dagen tussen het bombardement en de bevrijding was er veel verdriet, maar ook boosheid, woede, en frustratie. En dat terwijl het bombardment vanuit de Amerikanen helemaal geen vergissen was!

Maar op wie is men dan boos? Waren de geallieerde piloten daders, of slachtoffers van hun werkwijze?  Zijn Oekraïense militairen bij een afgedwaalde luchtafweerraket op een eigen Oekraïens appartement: daders of slachtoffers? Zijn we eigenlijk dan in staat om te denken vanuit acceptatie en vergeving, of verzoening? Zijn we überhaupt (nog) in staat om zo te denken?

Voor het Memory Vrijheidsmuseum is de herdenking van de bombardementen aanleiding om die problematiek naar het hier en nu te trekken. Er is tegenwoordig veel woede, haat en wantrouwen. De samenleving verhardt. Men staat tegenover elkaar. Drijft zelfs uit elkaar. Verliest elkaar. Daarom organiseren wij op 22 maart deze dialoogavond. Wat zijn de oorzaken van die verharding en wat is nodig om met elkaar in verbinding te blijven?

De avond begint op woensdag 22 maart om 19.30 uur in het MVM. De toegang is gratis. Wilt u zich hier wel uiterlijk 19 maart vooraanmelden? Dit kan door een mail te sturen naar info@memorymuseum.nl met vermelding van de naam en het aantal personen waarmee u komt.

Schadekaart Nijverdal
Bombardement Nijverdal – Rijssensestraat 20
Bombardement Nijverdal – Onderwijswoning gereformeerde kerk – Grotestraat
Bombardement Nijverdal – MULO – Grote Straat
Gedenksteen 22 maart 1945 – Voortuin Memory Vrijheidsmuseum