EXPOSITIE IS AFGELOPEN

In het ‘Jaar van Verzet’ hebben we in Het Memory Museum een tijdelijk expositie over het verzet in de Tweede Wereldoorlog en we maken hier een link met verzet van tegenwoordig. De onderdrukking door de Duitsers hebben gewone Nederlanders doen opstaan om zich tegen ze te verzetten. Ook in de gemeente waar het Memory Museum ligt, zijn mannen en vrouwen opgestaan en door verschillende daden bijvoorbeeld gesaboteerd, of onderduikers geholpen.

We laten zien hoe de Naamloze Venootschap (de N.V.), zoals de verzetsgroep heette, inelkaar zat en welke daden zij hebben gepleegd. De namen van hen die zijn omgekomen tijdens hun verzet, worden niet vergeten. Straatnamen binnen de gemeente grijpen terug naar deze verzetsstrijders. Landelijke verhalen komen ook terug in het lokale verzet: luchtdroppings, vrouwen in het verzet, of opgesloten worden in het ´Oranjehotel´. Wat blijft er over van hun daden vele jaren ná de oorlog? Is verzet iets van toen, of ook van nu?

De expositie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Historische Kring Hellendoorn Nijverdal en Het Memory Museum. Geopend in het bijzin van familieleden van verzetstrijders en wethouder van de gemeente Hellendoorn is de expositie tot en met oktober dit jaar te bekijken in het Memory Museum. Een entreekaartje geeft toegang tot zowel het museum, als ook de tijdelijk expositie.