Stellingen bouwen

Acht maanden lang – verspreid over Nederland – zijn de mannen van huis. Sommigen slapen in scholen, anderen in oude schuren. Af en toe mogen ze op verlof. Iemand die een belangrijke baan heeft, mag soms ook een dag extra weg naar zijn werkgever.

Er worden veel brieven naar huis geschreven. De mannen die al vader zijn, worden erg gemist door hun kinderen.

Het thuisfront stuurt vaak pakketjes naar hun man, vader, of zoon, met extra eten en warme kleding. Het soldateneten was niet ‘je-van-het’ en de winter van 1939 was ronduit koud.

Bouwen, niet oefenen

Soldaten die niet getraind zijn voor een speciale dienst, zoals bijvoorbeeld luchtafweer-geschut, moeten elke dag werken. Het dagelijkse programma van deze soldaten bestaat grotendeels uit stellingen bouwen en loopgraven maken.

Stellingen voor machinegeweren en pantserafweergeschut worden niet door deskundige aannemers gebouwd, maar door de gemobiliseerde mannen zelf. Stellingen worden ook niet altijd op de meest militair-strategische plaatsen gebouwd, maar op plaatsen waar boeren en burgers niet hoeven worden uitgekocht.

Stichting de Greb

Het Nederlandse leger beschikt over 280.000 man, die vooral stellingen hebben gebouwd op niet altijd de meest strategische plekken. Door hun bouwactiviteiten hebben ze weinig kunnen trainen voor mogelijke gevechten.

Secties binnen dit hoofdstuk