Het museum

Wie en wat is het Memory Vrijheidsmuseum? Welke onderwerpen vinden wij nou echt belangrijk? Wat streven wij na? Al deze vragen zijn het makkelijkst te beantwoorden, als we samen voor ons gebouw gaan staan.
Ons thuis!

Verleden, heden en toekomst in één gebouw

Een zwarte doos, waar de gruwelijkheden verteld worden die oorlog heet. Deze duistere, zwarte plaats, die omarmd wordt door een muur die alsmaar meer opgebouwd wordt en uiteindelijk eindigt in een stuk mooie moderne nieuwbouw. Dat is het levensverhaal van het Memory Museum. Het verhaal van de Tweede wereldoorlog in Overijssel en het daarna opbouwen van onze vrije maatschappij.

En dan nog die kapotgeschoten muur, alsof er bommen zijn gevallen en het karkas van het gebouw is blijven staan. Binnen de leefgemeenschap van Nijverdal/Hellendoorn is 22 maart 1945 een bekend datum. Het vergissingsbombardement op Nijverdal waar 73 dodelijke slachtoffers achterbleven. Onderandere in de Grotestraat – waar het Memory Museum aan ligt – vielen deze bommen.

*****

Het Memory museum is in 2010 begonnen met 1.500 vierkante meter museumvloer. Wij vertelden het verhaal over de verwoestende werking van oorlog op de maatschappij. De onderdrukking van de vrijheid. De lange schaduwen van de Tweede Wereldoorlog.

  • Door de jaren heen zijn wij stap-voor-stap gegroeid. We zijn onze werkzaamheden gaan uitbreiden: een educatie-commissie zag het leven en we gingen lessen aanbieden aan het primair en voortgezet onderwijs.
  • Voor de toekomst zijn er genoeg doelen die wij willen behalen. Niet alleen de historische kant van de Tweede Wereldoorlog vertellen, maar ook de vele lessen daarvan gaan we overbrengen; actief burgerschap is een belangrijk onderwerp.
  • Door de komst van het Nederlandse Rode Kruis op de museumvloer, kunnen we het verleden en het heden écht samenbrengen. Voor welke keuzes stond men vroeger en welke gelijkenissen zijn er met de keuzes van heden?
  • In de toekomst willen we een centraal punt in de provincie Overijssel zijn als het gaat om de Tweede Wereldoorlog, maar ook een centraal punt voor onze veteranen binnen de provincie.

Waar het verhaal dat wij vertellen zijn oorsprong kent in verwoesting en achtervolging, is onze missie voor de toekomst die van verbinden en al onze bezoekers de mogelijkheid te geven na een bezoek aan het Memory Museum om meer antwoorden dan vragen te hebben.

Nieuwsgierig geworden?

Prijzen, tijden en adres