Een museum voor onderwijs

Naast een beleef-museum voor bezoekers van alle leeftijden, biedt Het Memory Museum educatieve programma’s aan voor vele schooltypen in het onderwijs. Buiten de museumvloer om, heeft Het Memory Museum een ruimte ingericht als een klaslokaal van een school. Op deze wijze ontvangen wij duizenden leerlingen per jaar van scholen uit de gehele provincie Overijssel en Gelderland.

Basisschool groep 7 en 8

Voor deze groepen van het basisonderwijs is een compleet educatief programma ontwikkeld. Het schoolproject ‘Een kind in de oorlog’ past naadloos binnen het leergebied ‘Oriëntatie op Mens en Maatschappij’, Hiervoor ontvangen wij bijna elke week een basisschool.

Kosten per leerling: €2,00

Het programma bestaat uit drie onderdelen:

Onderdeel 1 – vooraf aan het museumbezoek

  • U kiest zelf hoeveel deelprojecten u van te voren behandelt in de klas. Ieder deelproject bestaat uit een aflevering film en werkbladen. (elk filmpje duurt 20 minuten, de uitwerking van een deelproject duurt inclusief het filmpje 60 minuten)

Voor meer informatie klik hier voor de docentenhandling

Onderdeel 2 – bezoek aan het museum

  • Tijdens een bezoek aan ons museum wordt de klas verdeeld in kenniskringen.
  • Per groep verdiepen leerlingen zich eerst in een van te voren bepaald deelonderwerp van de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens bespreken ze in hun kenniskring allerlei wetenswaardigheden die ze gevonden hebben.
  • Dan volgt een rondleiding door het museum met alle leerlingen. Per museum-onderdeel presenteert iedere kennisgroep hun wetenswaardigheden aan de rest van de klas.

Onderdeel 3 – afsluiten

  • Afsluiting in het museum of in de klas. Wat hebben de leerlingen geleerd, wat vonden ze belangrijk, wat vonden ze indrukwekkend.

Wilt u meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op met Ieneke op info@memorymuseum.nl t.a.v. Schoolproject: Een kind in de oorlog. U kunt ook onderstaand formulier invullen en dan nemen wij met u contact op.

Wat andere scholen zeggen

Dat leren leuk kan zijn wisten de leerlingen van OBS De Peppel al lang. Maar dat je op zo’n intense manier kennis kunt nemen van de geschiedenis die zich heeft afgespeeld in de wereld, in Nederland en dus ook op de plek waar zij nu wonen, dat is geweldig.Wij hebben meegedaan aan het schoolproject “het kind in de oorlog” dat is opgezet door vrijwilligers van het “Memory Museum” te Nijverdal. Het project neemt de leerlingen mee in de geschiedenis van de 2e wereldoorlog, in deelonderwerpen. Van het begin van de oorlog in Nederland, tot de bevrijding en de periode na de oorlog. 

OBS De Peppel

Een groot compliment voor het programma van vanochtend. De opzet was voor onze kinderen zeer goed te doen. Er was een duidelijke structuur en veel hulp, waardoor onze “speciale” kinderen een prima ochtend hebben gehad. Aan de ene kant veel geleerd (en dat willen meesters en juffen graag!), aan de andere kant veel genoten (en dat willen kinderen graag!).Voor volgend jaar willen we zeker weer met onze schoolverlaters komen en dan hopen we wat meer voorbereidingstijd te hebben, zodat we nog beter op elkaar kunnen aansluiten. Donderdagmiddag gaan we in de klas verder met het maken van een muurkrant over wat de kinderen geleerd hebben.

Elimschool